Thread: Ielele
View Single Post
Old 04-10-2005, 05:51   #2 (permalink)
Perseida
Senior Member

Perseida's Avatar

Blog Entries: 109
Perseida is just really nicePerseida is just really nicePerseida is just really nicePerseida is just really nicePerseida is just really nice
Send a message via ICQ to Perseida Send a message via AIM to Perseida Send a message via MSN to Perseida Send a message via Yahoo to Perseida Send a message via Skype™ to Perseida
Wink Zanele

Oamenii din popor au un respect deosebit pentru divinitatile feminine, pe care le numesc Zane. Ele sunt considerate fie bune, fie rele. Īn general basmele si legendele vorbesc despre Zanele bune. Nu se stie cate sunt, dar aproape toate locuiesc īn palate de clestar, īn preajma apelor sau sub oglinda acestora. Zanele sunt nemuritoare si au puteri miraculoase, iar frumusetea lor orbitoare este proverbiala. Īn īmparatia Zanelor nu moare nimeni, dar nici nu se naste nimeni, acesta fiind taramul "tineretii fara batranete si al vietii fara de moarte".
Fiind promis din timpuri imemoriale parca, acest taram este vesnic dorit, fiind gasit īnsa numai de catre Fat-Frumos

Zanele sunt adesea binevoitoare cu oamenii cinstiti, cu cei care lupta pentru dreptate, pentru frumos sau pentru dragoste. Cateodată Zanele chiar se īndragostesc de vreun tanar cu care se casatoresc, devenind muritoare ca si femeile. Se vorbea candva de "locul cu apele albe" din īmparatia Zanelor, unde se scalda Zanele si unde creste misterioasa floare a carei tulpina este īnvaluita īn "panza de piatra". Omului ce capata această floare i se deschid toate comorile subterane. Pentru a o dobandi, sufletul omului trebuie sa calatoreasca īn taramul Zanelor, īnsa ele nu permit nimănui culegerea ei, de aceea trebuie furata. Īn general, majoritatea izvoarelor cu Zane se afla īn paduri de fagi, la radacina fagilor chiar.

La Perivole ( Macedonia) Zanele locuiau pe muntele numit Zana, un munte de toata frumusetea, īmpodobit cu paduri de pini si fagi, unde isvorasc niste fantani line, despre care locuitorii din Perivole spun ca daca ti se īntampla sa mergi odată sa bei de acolo, ti se naste misterioasa dorinta de a le dori īntotdeauna si pururi nu īti ies din minte... Toti īnsa se tem sa doarma sub umbra fagilor, unde se crede ca se odihnesc zanele.
Aromani din Macedonia, obisnuiesc sa se cheme vreo trei, patru femei batrane, la casa unde se afla un bolnav "de dorul zanei", ca sa doarma acolo punandu-si īn minte sa viseze pentru cel īmbolnavit, anume cam la ce apa sa fie dus bolnavul pentru a se spala. A doua zi, stiindu-se apa la care trebuie sa mearga, dupa vis, bolnavul trebuie sa se spele cu īncredere, caci se va vindeca.Vizita bolnavului la izvoarele Zanelor, trebuie facuta īntotdeauna la revarsatul zorilor, pe nemancate, īn caz contrar, considerandu-se batjocorite, ele se supara mai rau si īl mai pedepsesc odata. Isi īnsusesc vocea vreunei persoane la care tine mai mult si chemandu-l pe nume cu vorbe dulci si fermecatoare, īl determina a le urma pana la marginea unei prapastii. Sau īl "lovesc" cu vreo boala periculoasa.
Daca cel ce viziteaza Zanele (la izvoarele acestora), face greseala de a raspunde cand este strigat de ele, sau raspunde la īntrebarile lor, amuteste ori īsi pierde unul dintre simturi (devine surd etc.). Singura salvare a suferindului dupa aceasta pedepsire consta īn a "vizita toate Zanele" (toate locurile unde traiesc ele, toate izvoarele si dumbravile lor), prezentandu-se cu mare pocainta.Cei ce se duc la izvoarele Zanelor, trebuie sa se īmbrace īn alb, īntr-o panza alba, cu o basma alba, sa ia cu sine un buchet de Busuioc uscat , legat cu o ata rosie, unsa cu miere si cu un ban de argint foarte subtire. Sosind la apa Zanelor se aprinde o lumanare si, dupa ce este lipita de radacina arborelui sau de piatra de sub care tasneste apa, suferindul pune banul de argint īn apa si adresează o ruga-descantec care se īncheie astfel:

"... Da-mi. Zana, sanatate.
Caci sunt fara pacate.
Vindeca-ma de lingoare,
Ca o īmparateasa mare.
Sa ai mila si mai mare,
Caci om am fost si m-am īnselat
Caci n-am bagat de seama unde am calcat.
N-am simtit unde am scuipat."

Bolnavul obisnuieste sa se spele īn apa izvorului, apoi pleaca degraba, lasand lumanarea, busuiocul si celelalte daruri (eventual tamaie, o turta, o floare).

Zanele par mai degraba rele oamenilor. Nu le place sa fii mandru, ci totdeauna plecat. Uneori, vazand tineri mandrii, ce fac felele sa se īndragosteasca de ei si le lasa, le ies īnainte, cand acestia trec prin locuri mai retrase si cauta sa īi ademeneasca pentru a le face rau. Asemenea lucruri se pot īntampla noaptea, cand apa doarme si cand toate lucrurile tac...
Romanii din Oltenia cinstesc trei Zane, , caci par a se teme de ele. Īn anumite momente ale anului se fac focuri prin curti cu lemn de Jugastru, Alun, Corn. Langa foc se pune o bucatica de tamaie, un pahar cu apa, trei paini făcute fara drojdie si trei scaune ,cate unul pentru fiecare zana. Aceste focuri sunt facute de copii pană īn 15 ani.
Īn timpul noptii au sa vina cele trei zane sa se spele, sa manance si sa se īncalzeasca la foc. Vor rasplati cu bine atentia ce li se acorda.
Copilul nascut in noaptea zanelor va raspandi veselie si lumina, va fi cinstit si omenos. Daca-i baiat va fi drept si viteaz, daca-i fata, va fi dreapta si frumoasa
Zanele rele se numesc Iele.
Perseida is offline   Reply With Quote